Kérdőíves kutatás indul a kivándorolt magyarok körében

Kérdőíves kutatás indul a kivándorolt magyarok körében

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete online kutatást indít a külföldre költözött magyarok körében

Az elmúlt másfél évtizedben többszázezer honfitársunk költözött Magyarországról egy másik országba. Ez a legújabb kivándorlási hullám régóta az érdeklődés középpontjában van: társadalomtudományi kutatások, közéleti-politikai viták, médiatudósítások és színházi, irodalmi művek foglalkoztak, foglalkoznak a témával. Az elmúlt években a Társadalomtudományi Kutatóközpont két online survey és több interjús adatfelvételt is végzett külföldön élő magyarok körében, a kérdőíves módszerekkel együttesen több, mint 20 ezer embert megkérdezve. A kutatások eredményeiről itt találják a megjelent tudományos publikációkat, itt pedig a legutóbbi kérdőíves adatfelvétel eredményeinek ismertetését.

A jelenlegi adatfelvétel ennek a kutatássorozatnak része, amelyben többek között arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen okból döntöttek honfitársaink a kivándorlás mellett, mennyire illeszkedtek be az új környezetükbe, milyen kapcsolatokat ápolnak más magyarokkal és Magyarországgal, illetve miként élték meg a külföldön élő magyarok a COVID-19 világjárványt és az ukrajnai háború hatásait.

A kérdőív az alábbi linken érhető el: https://s2survey.net/kivandorlok22B/

A kérdőív kitöltése önkéntes, anonim, és kb. 10 percet vesz igénybe. Az adatfelvétel szeptember 10-ig zajlik, az első eredményeket legkésőbb jövő év elején fogja a Társadalomtudományi Kutatóközpont közölni.

A kutatással kapcsolatban észrevételeiket és kérdéseiket az alábbi elérhetőségen várjuk: kisebbsegkutato@tk.hu